”History Flight” – Alpha-version [Windows/macOS] (privat projekt, 2020)

"History Flight" är ett historiequiz-spel för Windows och macOS där Du manövrerar ett flygplan i sidled, och säkerställer – med hjälp av Dina historiska kunskaper – att piloten färdas tryggt genom alla historiska årtal. Varje fråga har fyra svarsalternativ, och endast i kollision med det rätta tar sig piloten tryggt vidare genom historien. Utvecklat av Sanning Arkitekter i Unreal Engine 4 för att få en större förståelse för spelmotorn, bortom arkitekturvisualiseringar, är det i grunden ett mycket enkelt spel. Men i stället för att bara låta det lära och roa oss själva, så publicerar vi härmed alpha-versionen för gratis nedladdning (se länk nedan), då vi tror att spelet kan roa en och annan frände i historienörderi. Med endast 134 frågor har alpha-versionen en del innehåll kvar att önska, men frågorna spänner ändå från år 68 till 1995, över kategorier såsom världspolitik och religion, upptäckter och de sköna konsterna, monument och enskilda öden. Svårighetsgraden varierar mellan Berlinmurens fall och det medeltida Japans feodala kollaps, mellan månlandningen och den första operans premiärföreställning, mellan Nelson Mandela och Robinson Crusoes verkliga förebild.

Med frågornas begränsade antal följer att urvalet är desto känsligare för upphovsmännens personliga intressen, varför det bör flaggas för att urvalet kan anses präglat av anglosaxisk historieskrivning och västerländsk, kristen tradition. Detta är inget spel som avser avspegla världshistorien, utan avser vara ett för historieintresserade kul och lärorikt historiequiz-spel. Språket är uteslutande på engelska, för att kunna nå ut till en bredare målgrupp än den svenskspråkiga, men om intresse finns så är ett ramverk för översättning redan etablerat, och väntar på inmatning till en senare version. Fastän 134 frågor kan anses få så utmanar vi alla intresserade att ge sig på ett försök att ta sig hela vägen fram (och stöta på alpha-versionens största bugg) – i denna version har vi själva som mest svarat rätt på 61 frågor i ett försök att "klara spelet" – det enda Du riskerar är att få bredare kunskaper i årtalsorientering.

Om spelaren lyckas svara rätt så kan ibland sådan skicklighet belönas med möjligheten att hämta upp en power-up: här ett slags kompass...

...som vid aktivering under valfri efterföljande fråga alltid pekar mot det rätta svaret.

En livräddare vid svåra frågor, men som går förlorad om man svarar fel innan man hunnit använda den – vilket gör aktiveringen av den till en balansgång där man måste fråga sig hur tidigt man egentligen behöver den.

Vid vissa frågor får spelaren också chansen att återerövra ett förlorat liv, eller addera ännu ett till de återstående, vilket gör det extra värdefullt att manövrera genom rätt årtal.

Systemkrav

För att köra programmet krävs en DirectX 11-kompatibel grafikkortskrets (vilket inte torde vara ett större problem för spelintresserade, då DirectX 11 härrör från Windows Vista SP2-eran).

För Windows stöds 64-bitarsversionerna av Windows 7, 8, 8.1 samt 10.

För Apple-datorer erfordras macOS 10.13.6 High Sierra eller senare.

Nedladdning

För nedladdning, klicka endera av följande länkar.

Windows (7, 8, 8.1, 10; 64-bitar): klicka här.
Det komprimerade .zip-arkivet är 104 MB stort, och de extraherade filerna omfattar 241 MB.

macOS (10.13.6+): klicka här.
Det komprimerade .zip-arkivet är 113 MB stort, och den extraherade filen omfattar 333 MB.

Installation [Windows]

Installationsinstruktion för Windows 7 och senare (endast 64-bitars operativsystem):

1. Ladda ned .zip-arkivet (se länk ovan)
2. Extrahera arkivet till valfri mapp
3. Dubbelklicka på "HistoryFlight.exe"
4. Detta startar spelet (ingen installation behövs) – om inget händer eller aningslöst felmeddelande uppstår,
så kan Du behöva installera Unreal Engine 4-relaterade komponentfiler (avseende DirectX, Visual Studio),
och då finner Du installationsprogrammet till dessa i mappen "Prerequisites"

Installation [macOS]

Installationsinstruktion för macOS 10.13.6 och senare:

1. Ladda ned .zip-arkivet (se länk ovan)
2. Extrahera arkivet till valfri mapp
3. Dubbelklicka på "HistoryFlight"
4. Detta startar spelet (ingen installation behövs)

Gameplay

För gameplay gäller följande:

Spelet är otvivelaktigt att betrakta som en tidig alpha, så vänligen ha överseende med buggar och dylikt – om så inte, så lyssnar vi gärna till Dina synpunkter i kommentatorsfältet nedan.

Från huvudmenyn börjar Du en ny spelomgång genom att klicka på "Play".

Du kontrollerar flygplanets sidledes rörelser med < och > (vänster och höger piltangent på tangentbordet) alternativt med A och D.

Manövreras flyplanet igenom rätt svarsalternativ så passerar det tryggt förbi, och Du får poäng för Ditt stora vetande – kolliderar flygplanet med fel svarsalternativ får piloten lida och Du mister ett liv.

För varje rätt svarsalternativ i följd ökar flygplanets hastighet. Vid fel svar återställs hastigheten till den ursprungliga.

Manövreras flygplanet till ett hjärta adderas det till antalet återstående liv; manövreras det genom en kompass tar Du kontroll över kompassen, och den följer med flygplanet.

Tryck SPACE (mellanslag) för att aktivera kompassen, så pekar den mot det rätta svarsalternativet.

När spelet tar slut, och om Du kvalificerade Dig för high score-inmatning, så ges möjligheten att skriva in Ditt namn med tangentbordet. Tryck Enter för att bekräfta din inmatning.

Du kan avbryta spelsessionen när som helst genom att trycka Escape (om det inte skulle fungera, testa att först vänsterklicka i spelfönstret för att "aktivera" det). Tryck Escape en gång till, eller då Du är i huvudmenyn, för att avsluta spelet (på macOS fungerar även CMD+Q; på Windows ALT+F4).

Avinstallation

Vad gäller avinstallation krävs ingen egentlig avinstallation av programmet för att ta bort det – Du kan helt enkelt flytta arkivet och dess extraherade filer till papperskorgen, då alpha-versionen är helt portabel. Men om Du vill radera den sparfil som skapas för att lagra high score-listan, gör då följande:

För Windows, manövrera till C:\Users\USER\AppData\Local\, där "C:" är systemskivans enhetsbeteckning, och "USER" är Ditt användarnamn. Om dolda mappar ej är inställda att visas, och navigeringen känns svår, kan Du även nå sökvägen genom att skriva in "%AppData%" (utan citationstecken) i Filutforskarens adressfält och trycka Enter. Då kommer Du till \AppData\Roaming, varifrån Du enkelt kan förflytta Dig uppåt i mapphierarkin ett steg, och sedan in i den (med \Roaming) parallella mappen \Local. I \AppData\Local\ finns en mapp som heter "HistoryFlight", och om Du raderar den så försvinner den sparade high score-listan.

För macOS, gå till Din användarmapp (den mapp som vanligtvis heter detsamma som Ditt användarnamn med enbart gemener), i det följande benämnd som ~, och Du finner en mapp vid namn "HistoryFlight" via följande sökväg: ~\Library\Application Support\Epic\HistoryFlight. Raderar Du denna mapp så tas den sparade high score-listan bort.

Rättigheter

Alla rättigheter till spelet History Flight tillhör upphovsmännen, och kopieringsrätten är förbehållen © 2020 Aifoskela AB.

Attribuering avseende använda ljudfiler:

generic prop_start(8.395) Jillian Callahan
Licensierad som Creative Commons: Sampling Plus 1.0
https://creativecommons.org/licenses/sampling+/1.0/

generic prop_idle Jillian Callahan
Licensierad som Creative Commons: Sampling Plus 1.0
https://creativecommons.org/licenses/sampling+/1.0/

Sunshine Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensierad som Creative Commons: By Attribution 3.0
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Spelmotor:

History Flight använder Unreal® Engine. Unreal® är ett varumärke eller registrerat varumärke tillhörande Epic Games, Inc. i Amerikas förenta stater och annorstädes.
Unreal® Engine, Copyright 1998 – 2020, Epic Games, Inc. Alla rättigheter reserverade.

Om Du vill återvända till översikten över våra projekt, vänligen klicka här.

Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.