Arkipelago Möbelworkshop – ”Kela Karmstol” (tävlingsbidrag, 2018)

"Kela Karmstol" är Sanning Arkitekters bidrag till Arkipelago Stockholms möbelworkshop 2017-18, "Chairway to Heaven". Arkipelago Stockholm (KTH:s del i den rikstäckande samarbetsorganisation mellan arkitekturutbildningslärosäten som Arkipelago utgör) bjöd in tävlingsdeltagarna att formge en stol bestående av björkträ och läder. Vi utgick från det formspråk som präglat arbetet med Aifos Stegpall – vars första prototyp "Aifoskela Köksstege" tillkommit under föregående års möbelworkshop – men lät denna gång skapa en fullstor karmstol, besläktad men ej identisk med sin äldre lillasysters design.

Här nedan följer ett antal bilder som gestaltar tävlingsbidraget och dess process.

Efter att ha skissat fram ett lovande utkast konstruerade vi en 3D-modell av designen, och ordnade stolens element så att vi kunde skriva ut dem i 3D med vår Anet A8. Sammanfogad och stående bredvid modellen av Aifos Stegpall i samma skala (1:5) ser de två mer ut som kusiner.

För att erfå den böjda kurvaturen basade vi (d.v.s. ångbehandlade) tunna lameller av björkträ, som vi limmade och tvingade in i en egensnickrad form – bestående av spikar nedhamrade i en styv platta, utifrån 3D-modellens kurvatur utskriven på papper i skala 1:1.

Här redovisas den kurvatur som de sammanlimmade lamellerna erfick.

Här är ett par böjda lamelluppsättningar limmade samman till ett ofullbordat sidoelement.

Här har hela stolen sammanfogats, med dess imitationsläder som spänner mellan de två sidoelementen längs två tvärgående rundstavar – den övre krökt för att ge mer ergonomiskt stöd för ryggen.

På ritsal blev det med ens mer behagligt att arbeta längre stunder.

Här kommer äntligen stolen till sin rätta.

Arkipelago\Möbelworkshop – "Kela Karmstol"

Kela Karmstol från ett antal olika vinklar. Detta är samma bildserie som i inledningen av inlägget.

Om Du vill återvända till översikten över våra projekt, vänligen klicka här.

Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.