Arkipelago Möbelworkshop – ”HL2-lampa” [armatur] (tävlingsbidrag, 2018)

"HL2-lampa" är Sanning Arkitekters bidrag till Arkipelago Stockholms möbelworkshop 2018, "One Light Stand". Arkipelago Stockholm (KTH:s del i den rikstäckande samarbetsorganisation mellan arkitekturutbildningslärosäten som Arkipelago utgör) bjöd in tävlingsdeltagarna att formge en lamparmatur bestående av bokträ och rispapper, och alla bidrag skulle använda en viss typ av glödlampa med varmt sken. I vårt hem hade vi sedan tidigare låtit en fysisk modell från ett förstaårsskolprojekt, med schackmönstrade håltagningar i fasad, agera lampskärm med hjälp av en extern skrivbordslampa. Vi insåg tidigt att denna workshop var vår chans att göra en värdig uppföljare till den lampan – denna gång med kännedom om dess potential som armatur redan från början.

Här nedan följer ett antal bilder som gestaltar tävlingsbidraget och dess process.

HL2 har uteslutande sin referensgrund i det skolprojekt vars mottoinitialer HL också givit namn till dess uppföljare. Tidigt efter skolprojektets avslutning konverterade vi den fysiska modellen i skala 1:50 till ett slags lampskärm, genom att lyfta ur taket på modellen och låta en skrivbordslampas sken filtreras genom fasadens håltagningar.

Vi säkerställde att den konceptuella visionen kunde översättas i ett producerbart objekt genom att bygga upp en 3D-modell, och på vägen korrigerade vi måtten efter materialets och utfräsningens begränsningar. Här redovisas 3D-modellen i ett praktiskt tillämpbart scenario, som också visar hur taket på armaturen återerövrar största delen av den yta lampan upptar på ett skrivbord eller liknande.

Här redovisas 3D-modellen i ett mer stämningsfullt än praktiskt scenario.

Vi fräste ut, i vår WorkBee, de nio element av bokträ som armaturen består av, och sammanfogade dessa med trälim.

Vi testade ljuset med lampan monterad i armaturen.

Avslutningsvis fäste vi rispapperet på insidan av armaturen.

Den färdiga armaturen.

Om Du vill återvända till översikten över våra projekt, vänligen klicka här.

Märkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.